Rassen

Op onze boerderij kruisen we Aberdeen Angus runderen met Wagyu runderen, waardoor we ons vlees extra kwaliteit geven.

Angus

Het Black Angus-runderras staat bekend om zijn robuuste bouw, diepzwarte kleur en uitstekende vleeskwaliteit.

De koeien staan bekend om hun goede karakter en het makkelijk houden van deze dieren. Ze kunnen namelijk goed leven in natuurgebieden of plekken waar de grond schaars is. Ze eten vooral veel kruidenrijk en  bijna houtachtig voedsel.

Met een geschiedenis die teruggaat tot Schotland, is de Angus een veelgeprezen runderras vanwege zijn sappige en smaakvolle vlees, dat van nature gemarmerd is met fijne vetaders.

 

Wagyu

Het ras Wagyu komt oorspronkelijk uit Japan en is wereldwijd beroemd om de diepe marmering in het vlees. Dit intramusculaire vet dat in het fluweelzachte, rozige vlees zit, zorgt ervoor dat het vlees extreem mals en smaakvol is. Want, hoe vetter het vlees, des te voller de (bijna zoete) smaak. Wilde verhalen gaan ten ronde dat de koeien in Japan gemasseerd worden en exclusief eten en drinken krijgen, waardoor het vlees zo uiterst mals wordt.

Het Wagyu ras kent 4 vertakkingen: Japanse zwarte, Japanse hoornloze, Japanse bruine en Japanse kort hoorn. In Japan zijn er verschillende regio’s waar het vlees wordt aangeboden en deze regio worden, net als bij wijn, bij het vlees vermeld. Zo heb je Matsusaka beef, Kobe beef, Yonezawa beef of Mishima beef.

Aan de buitenkant ziet de Japanse koe er niet bijzonder uit. De zwarte koeien zijn klein en gedrongen. Maar het vlees is een waar kunstwerk! In de afgelopen jaren is het algemene vetpercentage van de runderen met een paar procent gestegen, doordat ze meer gevoerd worden. Hierdoor is het intramusculaire vet nog meer aanwezig.

 

 

De Holsteiner runderen komen oorspronkelijk uit Europa. Naar verluidt zijn ze in de 1ste plaats afkomstig uit de noordelijke delen van Nederland en Duitsland.

Het ras heeft een dubbele bestemming; dubbelboelkoeien van het Holstein ras worden na een succesvolle carrière als melkoe verder gehouden als vleesrund. Hiermee behoort het vlees van de dubbeldoelkoe tot één van de duurzaamste rassen.

Gedurende 6 maanden groeien de dubbeldoelkoeien uit tot volwaardige vleeskoeien. Wanneer de koeien worden verplaatst van het groene weiland naar een ruime en goed gevulde strostal krijgen ze extra voeding in de vorm van maïs en kuilgras. De koeien hoeven geen melk meer te produceren waardoor er meer energie is voor de aanmaak van vlees en vet. Hierdoor is het nieuwe aangezette vlees heerlijk mals, rijk gemarmerd en voorzien van een authentieke smaak.

Dit jaar zijn we begonnen met het kruisen van Holsteiners met onze Wagyu stier.